Després d'escoltar els grills en diverses sessions de classe, ens vam preguntar si el seu cant tenia diferents significats depepent les necessitats. Va ser així com, escoltant el so dels grills vàrem poder identificar diferències entre els sons dels grills.
Aquestes diferències en els sons eren degudes a que eren fetes per mascles i femelles? En una posterior recerca vàrem trobar la resposta assabentant-nos de que només els mascles fan aquest soroll característic.
El fet de tenir mascles i femelles al terrari va ser un aspecte clau en aquesta investigació, ja que la intenció dels sons dels grills és purament d'aparellament. Poden ser de tres tipus:
- Per atraure la femella.
- Per provocar-la a aparellar-se.
- Reclam de lluita a altres mascles per tal d'aconseguir la femella.
Però com fan soroll els grills? Algunes de les hipòtesi formulades al voltant d'aquesta incògnita van ser encertades, altres com la possiblitat de fer el so amb la boca anaven per mal camí.
Poc després vàrem comrovar com, amb els pels i punxes que tenen a les potes de darrere, fan un freagament característic que produeix el famós so.
dimarts, 13 de desembre del 2011
Conte del Grill Fric
Què millor que fer un conte amb dibuixos il·lustratius pels nens, el grup dels grillats vàrem fer una pluja d'idees i finalment vàrem decidir entre tots fer el conte del grill Fric.
CONTE GRILL FRIC
Aquest és un conte per Primària on els fa investigar i fer que els nens es facin hipòtesis. Explica la història del grill utilitzant dibuixos molt explicatius. Ells són els protagonistes i els fa resoldre alguns problemes tot llegint el conte.
Etiquetes de comentaris:
Grillats,
històries científiques
dijous, 1 de desembre del 2011
Pepita Pal
Per dur a terme el treball de crear un material didàctic per a nens de primària relacionat amb els insectes pal vam comenÇar fent una pluja d'idees:
- Activitats Jclick
- Representació teatral amb titelles
- Conte
Finalment ens vam decidir per fer un conte ja que amb aquest els nens tenen l'opció de conèixer per ells sols la vida I els fets més característics dels insectes pal.
El conte l'hem fet el més diverit I atractiu que hem pogut per així despertar la curiositat dels nens I les ganes de llegir-lo.
Mentre se'n fa la lectura es pot anar participant a travès d'activitats.
Finalment, I pel què fa a l'informació hem volgut plasmar les característiques més importants d'una manera clara, entenedora i breu.
L'objectiu que ens proposem amb aquest llibre és que els hi interessin aquests objectes I que tinguin curiositat per descobrir encara més coses d'ells.
Aquí teniu les fotografies del nostre conta amb els textos escrits al peu de cada imatge
Personatges : Pepita pal (P), Rita Pal (R), Conchita Pal (C), Rosita Pal (RO) i Margarita Pal (M).
La senyora Pepita Pal una mica de la seva vida.
P: - Hola em dic Pepita i sóc un insecte pal. Si veniu amb mi podreu descobrir com és el meu dia a dia. Us animeu?
C: - Sóm la Rita, la Margarita, la Rosita i la Conxita
R: - Com que sóm insectes tenim sis potes i dues antenes
RO: - Gràcies al nostre color i forma passem desapercebudes pel bosc.
M : - I totes sóm allargades i molt primes
P : - Busca a la Rita, la Rosita, la Margarita i la ConxitaEls insectes pal tenen aquestes característiques per protegir-se dels seus depredadorsP : - Aquests són els meus ous! Descobreix com són.P: - Tinc tantes amigues perquè la nostra espècie té pocs mascles. N'hi ha tant pocs perquè ens podem reproduir nosaltres soles.Aquest tipus de reproducció s'anomena partenogènesiP: - Porta'm a les fulles que m'agraden->Gira per veure les solucionsP: - Espero que us hagi agradat la meva vida i la de les meves companyes. Ens veiem al bosc!Si vols saber més coses sobre els insectes pal entra a : http://phobos.xtec.cat/cdec/index.php/cambra-de-cria
Abans d'entregar el treball els hi vam ensenyar a nens de primària am els quals tenim contacte (cangur, repàs..) I la reacció d'aquests va ser molt bona, van disfrutar mirant-lo i el van trobar molt interessant. Esperem que a vosaltres també us agradi
Etiquetes de comentaris:
històries científiques,
Insecte Pal
Subscriure's a:
Missatges (Atom)