dimecres, 2 de novembre del 2011

El misteri dels ous: què en sortirà? per què els tracten així?

Per què les obreres passejen el ous?

Quan vam descobrir que la nostra reina havia posat els ous vam passar uns dies observant-la. Les obreres agafaven els ous amb les pinces bucals i els passejaven dins de la probeta i feien quelcom extrany amb les pinces com si els mosseguessin, cosa que ens preocupava i no enteníem. Vam parlar del tema amb el grup, i totes vam donar la nostra teòria d'aquest comportament:

  • Les obreres potser es volen menjar els ous, com fan molts animals amb les seves cries. (els nostres companys que treballen els Gummys van haver de separar el peix fecundat dels altres per evitar que es menjessin els ous).
  • Potser les obreres aparten els ous i els col·loquen a un lloc més apartat, com si es tractés d'una cambra de cria.
  • Com que les obreres acostàven als ous a la banda del cotó humit, és potser perquè els ous necessiten per formar-se més humitat.
Van sortir moltes hipòtesis, i com que no trobàvem cap hipòtesi irrefutable ni pensant ni a partir de l'observació, vam decidir documentar-nos. Tot i que ens va costar dies trobar la resposta de què pretenien les formigues amb aquest extrany comportament, ho hem trobat i us transcrivim el fragment:

"Los huevos de hormiga son blancos y sólo miden 0,5 mm de longitud. Las obreras los llevan de un lugar a otro a medida que cambian las condiciones del nido, manteniéndolos siempre allí donde las condiciones son óptimas y lamiéndolos con frecuencia para mantenerlos libres de infecciones por hongos. Las larvas tienen aspecto de gusano, con cabeza y trece segmentos. Carecen de patas, pero las de algunas especies parecen solicitar alimento de las obreras moviendo de un lado al oro el extremo anterior del cuerpo. Las larvas son colocadas en montones de individuos del mismo tamaño y aproximadamente de la misma edad. Si en un montón surge un individuo de mayor tamaño, las "niñeras" le prestan más atención. Por consiguiente, la clasificación de las larvas de modo que todas sean del mismo tamaño sirve para que cada una reciba la cantidad de atención que precisa."

Ara entenem que feien amb la boca! no volien menjar-se els ous, els estaven cuidant... els mantenien nets de fongs i en les millors condicions dins del terrari.


En aquesta imatge podeu observar com les obreres (d'un tamany molt més reduit que la reina) estan manipulant els ous.


Què en sortirà de cada ou?

Una de les preguntes que teníem des de que vam començar el treball, fins hi tot des d'abans de tenir les formigues era la següent:
  • Com una formiga es "proclama reina"?
  • Com es decideix que surti una reina, una obrera o un mascle?
Teniem moltes ganes de conèixer la resposta a aquesta pregunta i després de buscar i buscar tenim la solució:

En un dia calorós d’estiu quan hi ha humitat, normalment després de ploure les formigues reina i els mascle (que són alats) surten a aparellar-se. Aquest fet s'anomena vol nupcial. La reina, en el vol nupcial, agafa provisions de cèl·lules germinals que guardarà tota la seva vida dins el receptacle seminal que tenen les reines ja que aquest, l’haurà d’organitzar per anar fecundant ous durant tota la seva vida.

Depenent de si la reina fecunda els ous o no, neixeran obreres, altres reines o mascles. Si la reina decideix no fecundar l'ou amb el receptacle seminal sortiràn mascles. Si la reina decideix fecundar-lo sortiràn obreres o formigues reina.


Formigues mascle i reina (alades) que han sortit a aparellar-se durant el vol nupcial. Les reines només surten un cop a la vida, ja que abans d'entrar al formiguer s'arrenquen les ales.
La reina guardarà tota la vida les cèl·lules germinals del mascle en el seu receptacle seminal i l'anirà distribuint entre els ous que posi.



Antonio, Clara
Barral, Elisabet
Bernadó, Mireia
Casanovas, Mireia



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada