dimecres, 16 de novembre del 2011

Els grills canten? L'estridulació!!!!

Avui ens fixem sobretot en el so dels grills i si aquests canten o la finalitat del seu so. Perquè canten?

... serà per cridar l'atenció dels altres insectes?
... perquè estan contents?
... perquè volen fer-se notar?
... perquè tenen por?
----














Després de fer un parell de classes sentint el cant d'aquest ésser viu, fem que els nens intentin esbrinar perquè ho fan, com ho fan?, qui canta dels dos?, si el mascle o la femella, o canten els dos.... per això els diem que poden buscar informació, preguntar-ho a casa, etc.

Alguns però ho busquen a l'enciclopèdia digital del seu municipi i troben una mica d'informació.

Informació sobre el cant dels grills


Per produir el so tan peculiar d'aquests insectes, aixequen lleugerament les ales i les freguen una contra l'altra. Les femelles són capaces de captar aquest so gràcies al fet que, com la majoria dels ortòpters, tenen òrgans timpànics.Només els grills mascles emeten el famós cant fregant les seves ales (que han perdut la seva funció de vol), les femelles es diferencien del mateix en el cas del grill comú (Acheta domesticus) perquè són de color més fosc, les seves ales són llises i tenen un apèndix (el ovipositor) a l'extrem de l'abdomen que li permet posar els seus ous sota terra introduint aquest mentre efectua la posta. 
El so produït s'anomena estridulació i és diferent en cada espècie, a més la freqüència depèn de la temperatura.

Els grinyols del grill poden servir com a indicador de la temperatura aplicant una següent fórmula matemàtica: número de cants per minut, dividit per cinc i restant-li nou al quocient.
La longitud d'ona del cant d'un grill és similar a la distància que hi ha entre les dues orelles humanes, raó per la qual resulta difícil establir la localització d'un grill pel seu so.


Posterior reflexió general entre tots:

- Els grills canten per aparellar-se.


- Ho fan aixecant les ales i fregant-les una contra l'altra.


- Només emeten el so els mascles, les femelles no el fan.


- Com mes calents estiguin més canten.


- número grinyols per minut / 5 - 9 = temperatura que es troben


Finalment són ells els que se'n adonen de la importància d'aquest so i les característiques d'aquest. Avui, per tant, aprenem a viure amb el cant dels grills.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada