diumenge, 6 de novembre del 2011

Observació dels peixos

Aquesta intervenció la dediquem a l’observació que hem anat fent dels peixos, tant pel que fa a com són físicament com al seu comportament.

La Coridora, el peix “neteja-fons”, és un peix tranquil i pacífic a simple vista. No aparenta tenir cap mena de relació amb els guppys i passa la major part del temps nedant pel fons de l’aquari. Veient el seu comportament, ens fem un parell de preguntes:

-Per què no puja mai a la superfície, o almenys neda pel mig de l’aquari?

-Què fa tota l’estona al fons?

Després d’observar-los físicament i investigar a pàgines especialitzades, vam trobar la que pensem que és la solució...

La nostra Coridora és d’un color marró i brilla, depenent com li doni la llum. Té un parell d’aletes petites a cada costat, una altra a l’espatlla i una altra a la cua, que és la que més utilitza per desplaçar-se per l’aquari.
També ens hem fixat en una espècie de bigotis, que no tenen altres peixos d’aquari, i que els mouen molt quan es van arrossegant pel fons i ens ha sobtat el fet de no trobar-li escames, que són l’aparell per on respiren els peixos. Aquests dos detalls ens han fet fer-nos diverses preguntes:

-Per a què utilitzen aquests bigotis? Quina utilitat tenen?

-Com és que no tenen escames? Com respiren? Es possible que tinguin alguna espècie de “nas” si, com hem vist, tenen bigotis?

Després d’informar-nos ens hem assabentat que els bigotis els utilitzen per rastrejar menjar d’entre les pedres del fons de l’aquari. I quant a les escames, és cert que no en tenen, sinó que tenen a cada banda del cos una filera de plaques òssies que els serveixen per defensar-se de possibles atacs. La seva manera de respirar és agafar oxigen de la superfície a través de l’intestí i expulsar-lo en forma de CO2  per l’anus, però encara no ho hem observat això.

Quant als guppys, tenim quatre femelles i dos mascles, ja que, pel comportament del mascles, el qual explicarem més endavant, la proporció de femelles ha de ser major.

Les femelles són bastant més grans que els mascles quant a mida. En tenim dues que són platejades i amb matisos taronges i dues platejades amb matisos blaus. Pel que fa a les aletes, dues d’elles la tenen gran i les altres petita. Això es deu a que hi ha diferents tipus de cua de guppys. A més, les quatre les vam comprar ja embarassades. Se sap que estan en estat perquè els hi surt una taca negra a la panxa. Què deu significar? Per què els hi surt? Després d’investigar hem descobert que són els guppys petits dins de la mare Quan més a prop estan de parir, més gran i notòria és la taca.

Pel que fa als mascles, aquests, com hem dit, són més petits que les femelles. En tenim un platejat i taronja i un altre platejat i blau. Aquests, al contrari que les femelles, tenen una aleta ventral. Quina és la seva funció? Per què la tenen només els mascles? Havent investigat, sabem que serveix per a la reproducció, però com s’ho fan per reproduir-se?

Pel que fa al comportament d’ambdós sexes, els mascles són molt més actius que les femelles, i estan la major part del temps nadant darrere de les femelles per poder reproduir-se. Fins on hem vist, les femelles sempre han “rebutjat” el mascle i intenten fugir, però molts cops l’assetjament és constant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada